Mail Hill nummer 2

Voorwoord

Er gebeurt veel op school. We zijn volop in verandering en merken nu ook dat in ontwikkeling zijn niet alleen nieuwe kansen biedt, maar soms ook een beetje pijn doet. Een rooster met meer tussenuren, les tot 16.30 uur, wennen aan kortere impulslessen van 30 minuten, wennen aan meer zelfstandigheid bij leerlingen of geen mobieltjes meer op school. Een terechte vraag is nu: Zijn dit soort “tegenslagen” te voorkomen? Soms wel en soms ook niet, denk ik. Veranderen is namelijk plannen maken, ontwikkelen, evalueren en bijstellen. Een proces waar we volop mee bezig zijn en dat om dialoog vraagt. Gesprekken met leerlingen, docenten en ouders. Korte gesprekken tijdens de les, structureel overleg met de medezeggenschapsraad, leerlingen- en ouderpanels, enz. Open gesprekken waarbij wederzijds respect erg belangrijk is. Wij moeten onze “klanten” respecteren en goed uitleggen waarom wij doen wat wij doen. Dit doen we al geregeld, maar kan zeker nog beter en meer. Tegelijkertijd mogen we van leerlingen en ouders ook verwachten dat zij de school respecteren. Medewerkers van het Mill Hill hebben veel verstand van onderwijs en boeken ook aantoonbaar goede resultaten. Wij baseren ons onderwijs op wetenschappelijke inzichten en laten een extern bureau evalueren of we op de goede weg zijn en waar we moeten bijstellen. Want onderwijs is al lang niet meer een constante, maar een continu ontwikkelend proces. Misschien is de belangrijkste les van onze vernieuwing wel de acceptatie dat vastigheden steeds minder bestaan en dat onze enige zekerheid de continue aanpassingen aan wijzigende omstandigheden is. Voor medewerkers, voor leerlingen en voor ouders. Ik realiseer me dat dit niet altijd eenvoudig is, maar wens iedereen die het Mill Hill College een warm hart toedraagt, de flexibiliteit om de verandering te omarmen. Een goede zeiler beweegt namelijk mee met de wind en kan ook omgaan met tegenwind. Een beginnend zeiler moet dit natuurlijk nog leren, maar het maakt de tevredenheid over het bereikte doel alleen maar groter.

Ard van Aken
Rector


Toetsweek 1
De eerste toetsweek van dit schooljaar loopt van 4 t/m 8 november. Het rooster hiervoor staat inmiddels in Zermelo en Magister. Check dit rooster regelmatig! Door omstandigheden kunnen lokalen nog wijzigen.

Herkansingen
De herkansingen en inhaaltoetsen van deze toetsweek worden afgenomen op 3 en 10 december.
De planning:
Bericht naar leerlingen en tool open:    15 november 2024 09.00 uur
Deadline inschrijven:                         22 november 2024 09.00 uur
Rooster klaar:                                       25 november 2024 17.00 uur

Interviewavonden
De interviewavonden vinden plaats op 28 november en 3 december. Het tijdspad is als volgt:
Bericht naar ouders en tool open:        14 november 2024  09.00 uur
Deadline inschrijven:                             21 november 2024  09.00 uur
Rooster klaar:                                       22 november 2024 17.00 uur    

Overigens kun je als ouder ook direct door de docent uitgenodigd worden via Magister wanneer deze een gesprek nodig vindt. Check dus regelmatig Magister om te zien of je gesprekken hebt.


Inloopspreekuur voor hoogbegaafde leerlingen

Op het Mill Hill college zijn wij (Tom van Gerwen en Astrid Kolen) de experts op het gebied van hoogbegaafdheid. Dat betekent dat wij gespecialiseerd zijn in het ondersteunen van hoogbegaafde leerlingen, zowel op sociaal-emotioneel als op cognitief vlak. We begrijpen dat hoogbegaafdheid uitdagingen met zich mee kan brengen, zoals perfectionisme, verveling of moeite met aansluiting vinden bij leeftijdsgenoten.

Om hier extra aandacht aan te geven, organiseren wij een inloopspreekuur speciaal voor hoogbegaafde leerlingen. Tijdens dit spreekuur kun je bij ons terecht als je tegen problemen aanloopt, vragen hebt, of gewoon even je verhaal wilt doen. Wij bieden een luisterend oor, praktische tips, en begeleiding waar nodig. Of je nu vragen hebt over hoe je je leerstof beter kunt aanpassen aan je niveau, hoe je om kunt gaan met stress of perfectionisme, of simpelweg behoefte hebt aan een praatje—je bent van harte welkom!

Heb je les maar wil je toch even binnenwandelen, overleg even met je mentor of leerlingcoördinator!

We zijn beschikbaar op woensdagen van 09.45 – 11.45 uur (spreekkamer 4)

Groetjes,
Tom van Gerwen en Astrid Kolen


Ziekmelden bij schoolexamens

Beste ouders en leerlingen,

Hiermee wil ik u informeren over de procedure voor het melden van ziekte of andere bijzondere omstandigheden die een leerling verhinderen om deel te nemen aan een onderdeel van het schoolexamen, waardoor de leerling het schoolexamen niet kan maken op het ingeroosterde tijdstip.

Wanneer een leerling door ziekte of een bijzondere omstandigheid (die niet gepland was) niet aanwezig kan zijn bij een schoolexamen, dient dit vóór aanvang van het examen te worden gemeld. De wettelijk vertegenwoordiger is verantwoordelijk voor het telefonisch melden van deze afwezigheid bij de receptie van de school (013 542 05 38). Het is van belang dat er expliciet wordt aangegeven dat het om een ziekmelding voor een schoolexamen gaat.

Daarnaast dient er een e-mail te worden gestuurd naar de examencommissie (examensecretariaat@millhillcollege.nl), waarin wordt aangegeven welke examens de leerling heeft gemist. In deze e-mail moet ook het verzoek worden gedaan om deze examens op een later moment in te halen. Het inhalen vindt plaats tijdens de herkansingen. Toetsen die worden ingehaald, kunnen niet herkanst worden. De leerling behoudt echter wel het recht op een herkansing van toetsen die wel zijn gemaakt.

Wanneer de ziekmelding niet volgens de procedure verloopt, is het een ongeoorloofde absentie. Bij een ongeoorloofde absentie beslist de conrector over de consequentie. 

Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

Met vriendelijke groet,

Tessa van Beurden
Examensecretaris


Kerstactie, oproep

Geachte ouder(s)/verzorger(s), beste leerlingen,

De afgelopen vier jaar heeft het Mill Hill College kerstpakketten samengesteld en gedoneerd aan het goede doel ‘Quiet’. Dit jaar hebben we gezocht naar een goed doel binnen de gemeente Goirle, vanuit onze maatschappelijke en sociale verbondenheid met de gemeente. We zijn in contact gekomen met Dorpsteam Goirle en gaan dit jaar kerstpakketten samenstellen voor hen. Het streven is 150 pakketten te vullen. Deze worden naar het Jan van Besouwhuis gebracht, waar mensen die daarvoor in aanmerking komen, vanaf 18 december een pakket kunnen ophalen. Gezien de resultaten van voorgaande jaren, moet het ons met jullie hulp lukken 150 dozen te vullen!

Dorpsteam Goirle werkt in opdracht van de gemeente Goirle en is een samenwerkingsverband tussen Contour de Twern, stichting MEE, IMW regio Tilburg, Mainframe jongerenwerk, De Wever en Vluchtelingenwerk Nederland. Ook is er een uitgiftepunt van de voedselbank voor de bewoners van Goirle en Riel. Voor alle sociale vragen kun je een beroep doen op het dorpsteam Goirle. Het dorpsteam wil ervoor zorgen dat iedereen in de gemeente Goirle kan meedoen.  

We vragen jullie vanaf maandag 9 december 2024 houdbare, luxe producten mee naar school te nemen. Je kunt hierbij denken aan bonbons, chips, snoep of houdbare etenswaren en alcoholvrije bier/wijn of bubbels . Ook producten als zeep, deodorant en shampoo passen goed in het pakket. Deze spullen kun je van maandag 9 tot en met dinsdag 17 december afgeven in de speciaal daarvoor ingerichte ruimte in de personeelskamer.

Wilt u als ouder/verzorger vanuit eigen onderneming producten doneren of heeft u (zakelijke) relaties die onze actie wellicht willen steunen met producten, dan kunt u tot uiterlijk 16 december een e-mail (laten) sturen aan kerstactie@millhillcollege.nl met vermelding van een telefoonnummer waarop u bereikbaar bent. Wij maken dan een afspraak om de spullen af te geven op school.

Ben jij een leerling in klas 3 of hoger en wil je graag helpen bij het aannemen van de spullen en bij het inpakken van de pakketten, meld je dan vóór 9 december a.s. bij mevrouw Engbersen
(fengbersen@millhillcollege.nl).

We rekenen op jullie, zodat we met zijn allen van deze actie weer een groot succes kunnen maken!

Alvast bedankt,
werkgroep kerstactie


Gamen in de mediatheek

Gedurende de eerste periode is in de mediatheek uitgeprobeerd of (onderbouw-) leerlingen de computers kunnen gebruiken voor enkele games. De voorwaarde was dat zij de computers daar niet bezetten voor leerlingen die daar wilden werken en dat zij geen overlast veroorzaakten voor anderen. Het is gebleken dat de gamende leerlingen hier zo enthousiast van werden dat zij toch tot hinder waren voor andere leerlingen.
Daarom zal het gamen met ingang van 11 november niet meer toegestaan worden.

In plaats daarvan zullen er meer spelletjes beschikbaar komen voor tijdens de pauzes en tussenuren.


Bezinningsbos

Het stukje bos achter de school is eind september door de gemeente Goirle geopend als bezinningsbos.
De volgende informatie hierover is te vinden op de website van de gemeente:

Het Bezinningsbos ligt in het gemeentelijk bos tussen de wijk Boschkamer, het Mill Hill College en het Laarsepad.
Het bezinningsbos is een plek die ruimte geeft aan herinnering of andere gedachten. Een plek voor rust, bezinning en troost.

In het bos maakten we de paden beter toegankelijk. Het bos kreeg ook een extra ingang aan de Boschring.
Daardoor is het bos ook met een kinderwagen of rollator beter toegankelijk.

Kunstwerk
Kunstenaar Harry Verhoeven maakte voor het Bezinningsbos een kunstwerk. Hiervoor gebruikt hij een bestaand muurtje in het bos.
Aan de ene kant komt het kunstwerk ‘Het Offer’. Aan de andere kant komt een opgeslagen boek.
Dit biedt de mogelijkheid om eigen gedachten en herinneringen toe te voegen met bijvoorbeeld een briefje, slotje of steentje.

Peetouders
Het Bezinningsbos krijgt betekenis als inwoners de plek weten te vinden. Daarom is er een groepje mensen dat samen met de gemeente nadenkt over de invulling, het bekendmaken en in ere houden van het bos. We noemen ze de ‘meters en peters van het Bezinningsbos’.

We vragen de leerlingen om met respect om te gaan met dit stuk bos en het kunstwerk.


Jongerenwerk R-Newt Tilburg

Wij zijn dáár waar jongeren zijn. Waar het er toe doet en waar we een verschil kunnen maken.
Jongerenwerkers ondersteunen jongeren in hun weg naar volwassenheid. We staan naast ze en zijn in de directe leefwereld van jongeren aanwezig. We organiseren toffe activiteiten, ondersteunen jongeren als ze zélf een event willen opzetten, zijn er om gewoon gezellig te kletsen en bieden een luisterend oor. We zijn altijd present – fysiek en op social media.

Het bijzondere talent dat iedere jongere heeft, is de basis van waaruit R-Newt werkt. Dit talent kan op veel terreinen liggen. R-Newt helpt de jongere het te ontdekken en te ontwikkelen. De jongeren uit Goirle kunnen terecht bij Mainframe. Woon je in Tilburg, in Hilvarenbeek of de overige dorpen? Neem contact op met R-newt! Hieronder staat het activiteitenaanbod van stedelijke activiteiten in Tilburg en activiteiten in Hilvarenbeek:
Lees meer…

Tilburg: stedelijke activiteiten

  • Dinsdagavond: DJ-lessen
    • Tijd: 19:00 – 22:00 uur
    • Voor: jongeren vanaf 12 jaar. 
    • Locatie: R-Newt Jongerenwerk
    • Leer de kunst van het DJ’en in onze lessen, waar je draaitafels en muziek leert ontdekken en mixen.
  • Woensdagmiddag: R-Creative Open Inloop
    • Tijd: 15:00 – 17:00 uur
    • Voor: jongeren van de middelbare school
    • Locatie: R-Newt Jongerenwerk
    • Een vrije inloop met een cultureel en educatief programma. Denk aan koken, gamen, poolen en meer!
  • Donderdagmiddag: Inloopspreekuur & Huiswerkbegeleiding
    • Tijd: 15:00 – 17:00 uur
    • Voor: jongeren van de middelbare school
    • Locatie: R-Newt Jongerenwerk
    • Een moment om langs te komen voor een luisterend oor, ondersteuning met huiswerk of andere vragen en chillings uiteraard. 

R-Newt Hilvarenbeek

Het jongerenwerk van R-Newt in Hilvarenbeek bestaat uit een team van 3 jongerenwerkers: Iris, Tessa en Rick. Zij zijn er voor alle jongeren tussen de 10 en 27 jaar. Je kunt bij het jongerenwerk terecht voor veel verschillende dingen: om je talententen te ontdekken, om andere jongeren te ontmoeten of om je vragen te stellen. We geven je een plek waar je jezelf mag zijn. We hebben een breed aanbod aan activiteiten. De activiteiten vinden plaats in The Box, in de Elckerlyc of soms op een andere locatie. Bij aanmelding geven we de exacte locatie door. Interesse in één van onze activiteiten in Hilvarenbeek? Neem contact op met jongerenwerker Tessa de Graaf: 06 419 018 03 

ENA
ENA staat voor Even Niet Alleen. Een krachtige groep jongeren (16 – 27 jaar) die elkaar de vraag durft te stellen hoe het nu écht met je gaat. We staan stil bij (dagelijkse) struggles en vinden herkenning en erkenning in elkaar. We werken aan onze mentale gezondheid en doen daarnaast ook heel veel leuke dingen. We komen twee keer per maand bij elkaar; op de maandagavonden in de even weken, van 19.00 tot 21.00u. Ben jij nog geen 16 maar heb je wel interesse in ENA? Laat het ons weten; we denken graag mee.

Checkpoint
Bij Checkpoint gaan we actief aan de slag met onderwerpen zoals liefde, vriendschappen, lekker in je vel zitten, onzekerheid en nog veel meer. Er is ruimte om te delen en met elkaar te praten en daarnaast maken we ook veel lol. Checkpoint is voor jongeren van 12 tot 16 jaar. Op woensdagavonden in de oneven weken, van 19.00 tot 21.00u.

Zaalvoetbal
Voor alle jongeren van 12 tot 14 jaar die het leuk vinden om te komen zaalvoetballen op woensdagmiddag om 14.00u!

Bikse Bunker
Houd je van samen chillen en gamen? We hebben podcast-apparatuur, een Playstation 5 en een game pc. Kom gezellig naar de Bikse Bunker, op woensdagmiddag of donderdagavond (de donderdagen in de oneven weken zijn voor jongeren tot 13 jaar en de donderdagen in de even weken zijn voor jongeren vanaf 14 jaar).

Jongerenatelier
Het jongerenatelier is er voor alle jongeren die zich graag bezighouden met creatieve activiteiten. We maken street art met graffiti, pimpen kleding of tassen, schilderen, tekenen, boetseren of kleien. Je mag zelf bepalen wat jij leuk vindt om te doen en wordt begeleid door kunstdocenten. Wanneer? Op woensdagavonden in de even weken voor jongeren tot 13 jaar en op maandagavonden in de oneven weken voor jongeren vanaf 14 jaar.

Fris Feest
Elke laatste vrijdag van de maand organiseren we een frisfeest in The Box voor alle jongeren in Hilvarenbeek in de leeftijd 10 – 14 jaar. We hebben iedere maand een ander thema. Je kunt hier dansen, spelletjes doen en karaoke zingen. De entree is gratis en je telefoon mag je lekker thuis laten. Wanneer? Iedere laatste vrijdagavond van de maand.

Next Up
Wil je je eigen feestje maken, een game-toernooi organiseren of heb je een ander gaaf idee? Next Up kan je helpen! Onze coaches helpen je op weg om je eigen idee te gaan uitvoeren en geven je geld om het te doen. Voor alle jongeren vanaf 12 jaar. Tijdstip flexibel en in overleg.

Babbelbox
Kom gezellig babbelen in de babbelbox! Het is een open inloop voor alle jongeren vanaf 10 jaar, waar je geen afspraak voor hoeft te maken. Dus wil je graag je hart luchten? Op zoek naar een luisterend oor? Heb je een vraag over een misschien wel moeilijk onderwerp? Of wil je gewoon lekker kletsen? Op maandagmiddag 16.30u is er altijd een jongerenwerker aanwezig in The Box die je welkom heet en tijd voor je maakt.


GGD Hart voor Brabant

Beste Ouders/verzorgers en medewerkers,

De GGD HvB organiseert diverse webinars. Onderwerpen als “Pubers, als je ze begrijpt zijn ze best leuk” of “wat ouders moeten weten over vapen” komen aan bod. Via deze link ziet u een overzicht van webinars in november waar u aan kunt deelnemen. Scan de QR-code om u in te schrijven.



Cursus ‘Omgaan met pubers’

Op basis van het aantal aanmeldingen is de cursus ‘Omgaan met Pubers’ in Goirle omgezet in een MINI-cursus. Deze zal plaatsvinden op donderdag 14 nov en 21 nov (de laatste 2 avonden van de oorspronkelijke cursus) bij Mainframe in Goirle.


Klik op onderstaande link voor het overzicht van de jaarplanning
Jaaroverzicht – Mill Hill College